Надпревара между блоковете  ще има за новото голямо саниране в

...
Надпревара между блоковете  ще има за новото голямо саниране в
Коментари Харесай

Надпревара за санирането в Пловдив за 80 млн. лева, районните кметове ще движат поръчките

Надпревара сред блоковете  ще има за новото огромно саниране в Пловдив, за което  са отпуснати 80 млн. лв. по Плана за възобновяване и резистентност. Община Пловдив и районните администрации към този момент стартират да стиковат работата си.  Документи за първия стадий ще се одобряват до 31 май 2023 година в районните администрации. Именно те ще бъдат водещи този път във всички действия по санирането – от документи до публични поръчки за избор на строител.
Прочетете още
Първото наложително изискване е постройката да има механически паспорт и енергийно проучване. Ако такива липсват, няма по какъв начин да се подадат документи.  Много блокове към този момент имат паспорти, а други стартират да търсят компании, които  да им изкарат. Те имат две благоприятни условия – да си платят за услугата, или да изискат да им се направи проучване от Община Пловдив.

„ Настоявах в бюджета да бъдат заделени 1,5 млн. лв. за изкарване на паспорти за жилищни здания.  Проведохме и процедура и имаме  определена компания.  Хората могат да се извърнат към районните кметства, с цел да заявят правенето на механически паспорт. Дори да сключат и контракт сами, като си намерят компания, тези разноски също са възможни и ще им бъдат възобновени ”, изясни зам.-кметът Пламен Райчев.

След крайния  период от 31 май ще бъде направено и класирането за първия стадий. Максималният брой точки е 140, като  късмет да го получат имат блоковете с над 72 жилища. Приоритет ще бъдат постройките с най-голямо РЗП и жилища, като според от броя на заявките и размера на постройките ще се направи и класирането. Малко ще са определените здания с под 5000 кв.м РЗП  за първия стадий. Самият той е със 100% безплатно финансиране.

Следващите стадии стартират да се включва и лично самоучастие на притежателите,  като финансирането от Европа при тях ще бъде до 80%.

Допустимите действия са замяна на дограми – прозорци и порти, изолираност на стени, покриви и други; реорганизация на отвесната система за отопление в хоризонтална, както и слагането на слънчеви системи.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР